Kost og vejledning


Du anbefales følgende:

  • At spise mindst 6 måltider om dagen og ikke springe måltider over. Sæt eventuelt en alarm, der minder dig om, at du skal spise/drikke.
  • At spise meget langsomt og tygge maden grundigt. Skær maden i bidder og tyg 20 – 30 gange før du synker. Mavesækken er en muskel, der normalt bearbejder maden til en fin konsistens. Denne funktion er nu borte. For store mundfulde, der ikke er tygget ordenligt, kan sætte sig fast i passagen mellem maven og tarmen. Det kan medføre ubehag som kvalme og opkastning.
  • At stoppe med at spise, så snart du mærker, at maven er fyldt. Fortvivl ikke, hvis du synes spisesituationen er vanskelig de første måneder. Det bliver lettere efterhånden.
  • At drikke mellem 11⁄2 – 2 l væske dagligt og kun små mængder af gangen. Lær at drikke i sip. Drikkevarerne bør være sukkerfri og uden kulsyre. Kulsyreholdige sukkerfri drikke kan nydes i små mængder 8 uger efter operation. Drikker du noget med sukker i, kan du risikere at få dumping (se side 12).
  • Ikke at spise og drikke samtidig. Drik 10 – 20 min før du spiser eller vent 30 – 60 min efter måltidet.Hvad og hvor meget kan jeg spisePå operationsdagen bør du kun drikke vand, kaffe, the, saftevand uden sukker og bouillon.
    De første uger efter operationen bør du følge et fast kostprogram.
    1. uge efter operationen bør du spise flydende kost.2. – 4. uge efter operationen bør du spise blød mad.Fra 5. uge kan du spise almindelig mad.

Efter operationen kan du meget let komme i underskud af proteiner og vitaminer/mineraler. De hyppige måltider sikrer, at du får dækket kroppens behov og i det hele taget får kalorier nok og derved undgår fejlernæring.

Fødevarer, der kan give problemer:

Trådrige madvarer:

  • Asparges (suppe kan sies)
  • Den hvide hinde omkring citrusfrugter (appelsin, citron, grape) Ananas
  • Rabarber
  • Broccoli
  • Champignon og svampe
  • Tørrede frugter (rosiner, dadler, svesker, figner, abrikoser) Porre
  • Mad med skal (majs, tomat, blomme, vindruer)

Klistrede madvarer

  • Hvide ris
  • pasta/nudler/lasagne
  • Hvidt brød / friskbagt brød
  • Chips/Popcorn

Hårde madvarer

  • Nødder og mandler
  • Flæskesvær
  • Tørstegt og sejt kød samt hårde stegeskorper
  • Skindet fra fjerkræ og pølse

Protein, kulhydrat og fedt

Protein:

Protein PICFresubin_protein_energy_drink1226343_26e0d67e5217e39ce0d75aa2

Protein er kroppens byggesten, og specielt efter operationen har du et større behov end du plejer. Kroppen skal reparere sig selv og har derfor brug for protein. Hvis du får tilstrækkeligt med protein er der mindre risiko for komplikationer, og risikoen for at miste muskelmasse er mindre. Det er sjældent, at man kan få for meget protein efter Gastric operation.

Spis proteinrig mad til hvert måltid. Proteiner findes i alle former for kød og kødpålæg, fisk og fiskepålæg, æg og magre mejeriprodukter:

  • Okse- svine- og lammekød, kylling, kalkun, and, alle slags fisk, fiskekonserves, rejer og andre skaldyr
  • Æg og æggekage
  • Fedtfattige skære- og smøreoste, hytteost, surmælksprodukter, kvark, let/mini/skummet- og kærnemælk

Kulhydrat

Kulhydrater er ikke farlige, men derimod meget vigtige at få. Du bør spise kulhydrater, der indeholder vitaminer (grøntsager, rugbrød, groft franskbrød, groft knækbrød, frugt, kartofler, ris og pasta) til hvert måltid.

Undgå så vidt mulig kulhydrater uden vitaminer: sukker, slik, kage, kiks, chokolade, sodavand, kakaomælk, sukkersødet saft- og mejeriprodukter, hvidt brød.

Fedt

Hvis du spiser for fed mad er der risiko for, at du får diarre, da kroppen ikke er i stand til at fordøje alt fedtet på en gang. Vælg derfor fedtfattigt kød og kødpålæg, fedtfattig ost, smøreost og andre mejeriprodukter. Brug indkøbsguiden.

Indtaget af smør, fløde, kage, chokolade, chips og fast-food bør begrænses så meget som muligt.

Præoperative kost

 

Diæt 1 Diæt 2 Diæt 3

Postoperativ kost

 

KOSTRÅD FLYDENDEPERIODE

KOSTRÅD BLØD PERIODE

FORSLAG TIL KOST BLØD PERIODE